Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Melalui Inovasi Dan Teknologi Pengemasan Permen Jamu Di O Mangunharjo
Abstract
The training aimed to provide knowledge about innovative herbal medicine product, specifically herbal candy and ut’s packaging. The goal of this activity was to increase the economics independence of herbal medicine artisans. The implementation method used a participatory training approach, including training in herbal candy making and the application of modern packaging technology. The results showed a significant increase in the knowledge and skills of women’s farmer group members regarding candy production techniques and more attractive packaging. Furthermore, the packaging innovation extended the product’s shelf life and increased competiveness in both local and online markets.
References
Isnawati, D. L., Sejarah, S.-J. P., & Ilmu, F. (2021). MINUMAN JAMU TRADISIONAL SEBAGAI KEARIFAN LOKAL MASYARAKAT DI KERAJAAN MAJAPAHIT PADA ABAD KE-14 MASEHI. 11(2).
Lestari, A., & Simarmata, T. (2017). Pengetahuan masyarakat jawa tentang tanaman bahan dasar jamu tradisional di desa brohol kecamatan sei suka kabupaten batubara. 1, 7–13.
Novitasari, Etika, P. (2023). Pendampingan Inovasi Jamu Modern dalam Rangka Wilayah Desa Tamanan merupakan Tamanan Wetan , sudah didirikan UMKM. 2(2), 1–7.
Primalasari, I., & Octalia, V. (2025). JURNAL CEMERLANG : Pengabdian pada Masyarakat PELATIHAN DIGITAL MARKETING UNTUK MENINGKATKAN JURNAL CEMERLANG : Pengabdian pada Masyarakat. 7(2), 430–441.
Rosadi, J. S., Nurwahid, H., Muhammad, F., Putra, A., & Selatan, P. S. (2023). INOVASI MINUMAN JAMU MILENIAL DARI BAHAN REMPAH. 4(2), 4990–4993.
Saptaningtyas, A. I., & Indrahti, S. (2000). Dari Industri Jamu Tradisional ke Industri Jamu Modern : Perkembangan Industri Jamu Sido Muncul dalam Mempertahankan Eksistensi Perusahaan Tahun 1951-2000. 1(2), 172–180.
Srikandi, T. (2023). Reswara : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat.

Jurnal Pengabdian Masyarakat by http://ojs.stkippgri-lubuklinggau.ac.id/index.php/JPM is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.






