ANALISIS ANGKA LEMPENG TOTAL BAKTERI PETIS KUPANG PUTIH (Corbula faba) INDUSTRI RUMAH TANGGA DI DESA SUNGIKULON KECAMATAN POHJENTREK KABUPATEN PASURUAN

  • Senja Ikerismawati Universitas Yudharta Pasuruan
  • Illiyatus Sholiha Universitas Yudharta Pasuruan
  • Slamet Yahya Universitas Yudharta Pasuruan

Abstract

White mussel (Corbula faba) is one of the fishery products belonging to the shellfish group. White mussel can be used as processed food. White mussel petis is a processed food that comes from the utilization of leftover boiled white clams mixed with granulated sugar and brown sugar and then boiled until thickened. This study aimed to analyze total plate count bacteria in the home industry for making white mussel paste in Sungikulon village, Pohjentrek, Pasuruan. This study used the total plate count method pouring technique. Analysis total plate count carried out at the Surabaya Health Laboratory Center, by testing six samples of white mussel petis and three repetitions, test data total plate count white mussel petis will be compared with SNI 2718.1:2013 to determine the quality of the sample.The results of this study indicate that the two samples do not meet the SNI 2718.1: 2013 standard, namely the SK1 sample is 82 x 103 and the SK6 sample is 22.9 x 103.. There are four samples whose values ​​are lower than SNI 2718.1: 2013, namely the SK4 sample of 0.01 x 103. SK2 sample of 0.05 x 103. Sample SK3 is 0,11 x 103 and SK5 sample is 0.42 x 103. This means that the quality of the four samples is good.

References

Amir, N., Metusalach, M., & Fahrul, F. (2018). Mutu dan keamanan pangan produk ikan asap di Kabupaten Bulukumba Provinsi Sulawesi Selatan. Agrikan: Jurnal Agribisnis Perikanan, 11(2), 15-21.
Anggita, M.D. 2021. Repackaging Produk Olahan Kupang Sebagai Branding Desa Sungi Kulon oleh tim KKN-DR UNIWARA 2021. https://www.kompasiana.com/dewi52727/6110d4a906310e448f3d3383/repackaging-produk- olahan-kupang-sebagai-branding-desa-sungi-kulon-oleh-tim-kkn-dr-uniwara-2021. diakses tanggal 28 mei 2022
Dedin. (2013) Pengembangan Teknologi Pengolahan Kupang Dan Alat Pengering Berbasis Sistem Kepakaran Upaya Peningkatan Kapasitas Dan Kualitas Produk dan Pemberdayaan Masyarakat Desa Balongdowo kecamatan Candi Kabupaten Sidoarjo. UPN Veteran Press, Surabaya.
Huda, M., & Ikerismawati, S. (2022). Analisis Angka Lempeng Total Ikan Terasak (Escualosa thoracata) Asin Kering Industri Rumah Tangga di Kecamatan Lekok Kabupaten Pasuruan. LEMPUK, 1(1), 22-26.
Huda, M., & Siregar, M. T. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Jumlah Mikroba Pada Kecap Manis Isi Ulang Yang Digunakan Penjual Bakso Di Kecamatan Way Halim Kota Bandar Lampung. Jurnal Analis Kesehatan, 4(1), 355-365.
Hunafa, N., Narwati, N., & Winarko, W. (2022). Gambaran Personal Hygiene dan Sanitasi Industri Rumah Tangga Produksi Tahu di Wilayah Kapas, Kabupaten Bojonegoro. Jurnal Penelitian Kesehatan" SUARA FORIKES"(Journal of Health Research" Forikes Voice"), 13(2), 401-407.
Isnaeni, A. N., Swastawati, F., & Rianingsih, L. (2014). Pengaruh penambahan tepung yang berbeda terhadap kualitas produk petis dari cairan sisa pengukusan bandeng (Chanos Chanos Forsk) Presto. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 3(3), 40-46.
Kemenkes RI. (2000). Petunjuk Pemeriksaan Mikrobiologi Makanan dan Minuman. Pusat Laboratorium Kesehatan. Jakarta: Kemenkes RI.
Ma’roef, A. F., Sipahutar, Y. H., & Hidayah, N. (2021). Penerapan Good Manufacturing Practices (GMP) dan Sanitation Standard Operating Prosedure (SSOP) pada Proses Pengalengan Ikan Lemuru (Sardinella longicep) dengan Media Saus Tomat. Prosiding Simposium Nasional Kelautan dan Perikanan, 8.
Marieta, A., & Musfiroh, I. (2019). Review Artikel: Berbagai Aktivitas Farmakologi dari Senyawa Kitosan. Farmaka, 17(2), 105-110.
Muna, F., & Khariri, K. (2020). Bakteri Patogen Penyebab Foodborne Disease. Prosiding Seminar Nasional Biologi. Vol. 6 (1), 74-79
Nawansih, O., Rizal, S., Rangga, A., & Ayu, E. (2017, November). Uji Mutu dan Keamanan Ikan Asin Kering (Teri dan Sepat) di Pasar Kota Bandar Lampung. In Prosiding Seminar Nasional PATPI (Vol. 1, pp. 74-83). Fakultas Pertanian Universitas Lampung.
Nurhikmawati, F., Manurung, M., & Laksmiwati, A. M. (2014). Penggunaan kitosan dari limbah kulit udang sebagai inhibitor keasaman tuak. Jurnal Kimia, 8(2), 191-197.
Prayitno, S.dan Tri, S. (2001) Kupang dan Produk Olahannya. Yogyakarta: Kanisius
Pridyanti, D. D., Moelyaningrum, A. D., & Ningrum, p. T. Termal Sebagai Adsorben Logam Kromium (Cr6+) Pada Limbah Cair Batik. Hibualamo: Seri Ilmu Alam dan Kesehatan.,2 (2), 78-83
Pujiono. (2017). Implementasi Standardisasi Produk Olahan Perikanan Bagi Usaha Mikro Kecil dan Menengah di Kota Semarang. Seminar Nasional 6th UNS SME’s SUMMIT & Awards 2017. Peningkatan Daya Saing UMKM Berbasis Ekonomi Kreatif dalam Era Masyarakat Ekonomi ASEAN.
Putri, A. M., & Kurnia, P. (2018). Identifikasi Keberadaan Bakteri Coliform Dan Total Mikroba Dalam Es Dung-Dung Di Sekitar Kampus Universitas Muhammadiyah Surakarta. Media Gizi Indonesia, 13(1), 41.
Rorong, J. A., & Wilar, W. F. (2020). Keracunan makanan oleh mikroba. Techno Science Journal, 2(2), 47-60.
Safrida, R. S. & Suwardiah (2017). Sejarah Dan Keberlanjutan Kupang Lontong Di Kabupaten Sidoarjo. Jurnal Tata Boga, 6(3), 63-68
Sari, F. N. (2016). Penerapan Good Manufacturing Practices (GMP) di dapur rumah sakit. Jurnal Kesehatan Lingkungan, 8(2), 248-257.
Siahaan, Irandha C. M., Nugraha, Breva R., Rajab, Resky Amalia., & Rasdem. (2022). Penerapan Good Manufacturing Practices (GMP) dan Sanitation Standard Operating Prosedure (SSOP) pada Proses Pengolahan Tuna Loin (Thunnus sp) di Unit Pengolahan Ikan di Nusa Tenggara Timur. JVIP, 3 (1) , 13-17.
Sikana, A. M., Ningsih, N. F., Saputri, M. R., Wandani, S. A., & Ambarwati, R. (2016). Pemanfaatan Limbah Cangkang Kupang Sebagai Sumber Kitin dan Kitosan. Sains dan Matematika, 4(2), 50-54
Sukmawati, S. (2018). Total Microbial Plates on Beef and Beef Offal. Bioscience, 2(1), 22-28.
Sulestiani, A., Wahyuningtyas, R., Agustin, T. I., & Pangestu, M. (2021). Wirausaha Kupang. Unitomo Press: Surabaya
Wahyusi, K. N., Nurmawati, A., & Utami, L. I. (2021). Application of Chitosan from Corbula Faba Hinds Shells As A Bio-Coagulant for River Water Treatment. E3S Web of Conferences Vol. 328, 01-09. EDP Sciences.
Yuniar, I. (2019). Kupang Putih (Corbula faba) & Kupang Merah (Musculista senhousia), Kupang Bentos Habitat Asli pantai Surabaya Timur. Surabaya: Hang tuah Press.
Published
2023-06-27
Section
Articles