PENGARUH WAKTU PENUNDAAN PENGOLAHAN BUAH SAWIT Elaeis guineensis TERHADAP MUTU CRUDE PALM OIL DENGAN ALAT PENGOLAHAN SAWIT TIPE BATCH

  • Ivoni Susanti STKIP PGRI Lubuklinggau
  • Fitria Lestari STKIP PGRI Lubuklinggau
Keywords: Elaeis guineensis Jacq, Free Fatty Acids, Levels of Impurities Moisture Content

Abstract

This study aims to  Analyze the effect of time delay on processing of palm fruit from Elaeis guineensis Jacq to Crude Palm Oil (CPO) quality. Fresh fruit marks are chopped to separate with fruit marks in the form of brondolan, then separated between inside and outside fruit and then treated with processing delays 0 hours, 6 hours, 12 hours, 18 hours and 24 hours. Further processed by using Batch type palm oil processing tool. CPO is analyzed CPO quality which consist of free fatty acid test, water content test and dirt level test. From result of measurement and quality test show the effect of time delay of processing of palm fruit to increase free fatty acid especially at treatment delay for 24 hours on fruit palm inside. The result of comparison of CPO quality measurement (ALB level, moisture content and dirt level) is still far below SNI standard.

References

Alfiah, C & Susanto, H.W. (2015). Penanganan pasca Panen Kelapa Sawit (Penyemprotan CaCl2 Dan Kalium Sorbat Terhadap Mutu Crude Palm Oil). Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3(1), 61-72.
Buckle, K. A., Edwards, R. A., Fleet, G. H. & Wootton, M. (2010). Ilmu Pangan. Jakarta: Universitas Indonesia (UI-Press).
Elisabeth, J., & Ginting S.P. (2003). Pemanfaatan Hasil Samping Industri Kelapa Sawit Sebagai Bahan Pakan Ternak Sapi Potong. Prosiding Lokakarya Nasional: Sistem Integrasi Kelapa Sawit-Sapi. Bengkulu 9 - 10 September 2003.
Fauzi, Y., Widyastuti,Y., Satyawibawa,I., & Paeru, R. (2012). Kelapa Sawit. Jakarta: Penebar Swadaya.
Hasibuan, A.H & Ijah. (2017). Enzimatik Esterifikasi Menggunakan Lipase Antara Asam Lemak Sawit Destilat dan Gliserol Untuk Sintesis Triasilgliserol. Warta IHP/Journal of Agro-based Industry, 34(2), 58-64.
Hudori, M. (2011). Analisa Faktor Penyebab Tingginya Kadar Kotoran pada Produksi Minyak Kelapa Sawit. Jurnal Citra Widya Edukasi, 3(1), 21-27.
Hudori, M. (2016). Operation Management Perencanaan Kebutuhan Kendaraan Angkutan Tandan Buah Segar (TBS) di Perkebunan Kelapa Sawit. Industrial Engineering Journal 5(1), 23-28.
Ihsan, N.F., & Fajri, R. (2019). Pengaruh Kadar Free Fatty Acid (FFA) dalam Bulk Stronge Tank (BST) terhadap Kualitas Crude Palm Oil (CPO) Hasil Produksi Pengolahan Kelapa Sawit PMKS PT. Sisirau Aceh Tamiang. Quimica: Jurnal Kimia Sains dan Terapan, 1(1), 22-24.
Iqbal, Z., Herodian, S & Widodo, S. (2018). Evaluasi Non-Destrustif Kandungan Asam Lemak Bebas (Alb) Tandan Buah Segar (Tbs) Kelapa Sawit Dengan Metode Nir Spektroskopi Non-Destructive. Jurnal Teknik Pertanian Lampung, 7(2), 80-87.
Irianto & Apriyanto, M. (2012). Analisa Mutu Minyak Kelapa Sawit Mentah Di Pom Iv Nyato Pt. Th Indo Plantations Kecamatan Pelangiran Kabupaten Indragiri Hilir Riau. Jurnal Teknologi Pertanian, 1(2), 47-56.
Mamuaja, F.C. (2017). Lipida. Manado: Unsrat Press.
Mangoensoekarjo, S & Semangun. (2003). Manajemen Agrobisnis Kelapa Sawit. Yogyakarta: Gajah Mada University Press.
Maulana, F.A & Susanto, H.W. (2015). Pengaruh Penyemprotan Larutan Kalsium Propionat Dan Kalium Sorbat Pada Pasca Panen Kelapa Sawit (Elais guineensis Jacq) Terhadap Kualitas CPO. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3(2), 453-463.
Mualifah, S. (2009). Penentuan Angka Asam Thiobarbiturat Dan Angka Peroksida Pada Minyak Goreng Bekas Hasil Pemurnian Dengan Karbon Aktif Dari Biji Kelor (Moringa oleifera, Lamk). Skripsi, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
Muchtadi, D. ( 2009). Pengantar Ilmu Gizi. Bandung: CV. Alfabeta.
Pahan, I. (2007). Panduan Lengkap Kelapa Sawit Manajemen Agribisnis Dari Hulu Hingga Hilir. Jakarta: Penebar Swadaya.
Pamin, K. (1998). Seratus Tahun dan Lima Puluh Tahun Pengembangan Kelapa Sawit Indonesia : Dari Kebun Raya Bogor Menuju Industri. Konferensi Internasional Kelapa Sawit 23-25 September 1998.
Sari, D. M. (2003). Studi Keamanan Dan Cemaran Logam Berat (Pb dan Cu) Makanan Jajanan Di Bursa Kue Subuh Pasar Senen. Jakarta Pusat. Skripsi. Institut Pertanian Bogor.
Setyamidjaja, D. (2006). Kelapa Sawit, Teknik Budidaya, Panen dan Pengolahan. Yogyakarta: Penerbit Kanisius.
Yulianto. (2019). Analisis Quality Control Mutu Minyak Kelapa Sawit Di Pt. Perkebunan Lembah Bhakti Aceh Singkil AMINA: Ar-Raniry Chemistry Journal 1 (2), 72-78.
Published
2021-06-30
Section
Articles