PENGARUH AIR REBUSAN DAUN HARENDONG BULU (Clidemia hirta) TERHADAP KADAR KOLESTROL MENCIT (Mus musculus)

Keywords: Boiled Water, Clidemia hirta, Cholesterol, Mus musculus

Abstract

This study aims to determine the effect of giving boiled water leaves Clidemia hirta on the levels of male webster swiss mice cholesterol. This type of research is an experimental study using the Completely Randomized Design (CRD) method which consists of 5 treatments with 5 repetitions. The experimental animals in this study were male mice which were divided into 5 groups namely P0 (aquadest), P1 (MDLT + PTU + boiled water 0.13 ml/bb), P2 (MDLT + PTU + boiled water 0.26 ml/bb), P3 (MDLT + PTU + boiled water 0.39 ml/bb), and P4 (Simvastatin 10 mg). The treatment was carried out using the gavage method using a gastric sonde device, giving boiled bristle leaves boiled water in the morning for 7 consecutive days carried out in the morning. Retrieval of blood cholesterol levels data by cutting the tail of mice and the next drop blood on the cholesterol strip Autocheck tool. Based on the results of the Kruskal Wallis test calculation states that Hcount <Htable (4.626 <9.49), it can be concluded that the provision of boiled water leaves of Clidemia hirta does no effect significant in reducing levels of male Swiss Webster mice (Mus musculus) cholesterol levels.

References

Afiyata, N., Sarosa, H., & Sumarawati, T. (2011). Pengaruh Tempe Terhadap Kemampua Fagositosis Makrofag Studi Eksperimental Pada Mencit Jantan Strain balb/c. Sains Medika, 3(1), 54–62.
Anggri, F. (2015). Isolasi Antosianin Alami Dari Buah Senduduk Bulu (Clidemia hirta) Dengan Teknik Maserasi Sebagai Produk Pewarna makanan. Tugas Akhir. Diploma Teknik Kimia. Politeknik Negeri Sriwijaya.
Arvian, D, W. (2019). Uji Aktivitas Anti Bakteri Ekstrak Fraksi n-Heksana Etil Asetat dan Air Daun Senduduk Bulu (Clidemia hirta (L.) D.Don) Terhadap Staphylococcus aureus ATCC 25922 dan Escerichia coli ATCC 25922. Skripsi. Surakarta: Universitas Setia Budi Surakarta.
Hodgson, J, M., & Kevin, D. (2010). Tea Flavonoids and Cardiovascular Health. Molecular Aspects of Medicine, 31(6), 495–502.
Jaya, I.N.S., Haryani, N.K.D., Indarsih, B. (2019). Menurunnya Kandungan Kolesterol Telur Itik Dengan Pemberian Bawang Putih Segar dengan Waktu Analisis yang Berbeda. Jurnal Sain Veteriner, 37(1), 61-68.
Kusuma, A.M., Asarina, Y., Rahmawati, Y.I, & Susanti. (2016). Efek Ekstrak Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia (L.)Merr) Dan Ubi Ungu (Ipomoea batatas L) Terhadap Penurunan Kadar Kolesterol Dan Trigliserida Darah Pada Tikus Jantan. Jurnal Kefarmasian Indonesia, 6(2), 108-116.
Lingga, L. (2012). The Healing Power of Antioxidant. Jakarta: PT Elex Media Komputido.
Maryani, R. (2019). Efektivitas Ekstrak Etanol Buah Vanili (Vanilla planifolia Andrews) Terhadap Penurunan Kadar Kolestrol Pada Mencit (Mus musculus) Jantan. Skripsi. Fakultas Matematika Ilmu Alam. Universitas Lampung.
Muliadi, Y.K., Tamayanti, W.D & Soegianto, L. (2015). Uji Efek Sedasi dan Durasi Waktu Tidur Ekstrak Etanol Herba Putri Malu (Mimosa microphylla D.) pada Mencit (Mus musculus) Galur Swiss Webster Jantan. Jurnal Farmasi Sains dan Terapan, 2(5), 23-27.
Muntafiah, A., Ernawati, D.A., Suryadana, L., Pratiwi, R.D., & Marie, I.A. (2017). Pengaruh Sari Markisa Ungu (Passiflora edulis var edulis) Berbagai Dosis Terhadap Profil Lipid Tikus Wistar Model Hiperkolestrolemia. Jurnal Penelitian Gizi dan Makanan, 40(1), 1-8.
Nastiti, R. A., Hermana, W & Mutia, R. (2014). Penggunaan Dedak Gandum Kasar (Wheat Bran) Sebagai Pengganti Jagung Dengan Kombinasi Tepung Daun Mengkudu (Morinda citrifolia) Untuk Menghasilkan Telur Puyuh Sehat Rendah Kolestrol dan Kaya Vitamin A. Jurnal Buletin Makanan Ternak, 101(1), 1-12.
Putri, S.R., & Dian, I.A. (2015). Obesitas Sebagai Faktor Resiko Peningkatan Kadar Trigliserida. Jurnal Majority, 6(9),78-79.
Redha, A. (2010). Flavonoid: Struktur, Sifat Antioksidatif dan Peranannya Dalam Sistem Biologis. Jurnal Belian, 9 (2), 196-202.
Rusdi, M., Mukhriani & Paramitha, A. T. (2018). Uji Penurunan Kolesterol Pada Mencit (Mus musculus) Secara In-Vivo Menggunakan Ekstrak Etanol Akar Parang Romang (Boehmeria virgata (Forst.) Guill). Jurnal Farmasi Fakultas Kedokteran, 6(1), 39-40.
Ruyani, A., Sundaryono, A., Rozi, Z. R., Samitra, D., & Gresinta, E. (2014). Potential Assessment of Leaf Ethanolic Extract Honje (Etlingera hemisphaerica) in Regulating Glucose and Triglycerides on Mice (Mus musculus). International Journal of Sciences, 3(1), 70-76.
Samitra, D., & Rozi, F. R . (2017). Pengaruh Air Rebusan Daun Mampelas (Tetracera indica Merr.) Terhadap Kadar Kolestrol Darah Mencit. Jurnal Scripta Biologica, 4(3), 197-199.
Shinta, D.Y & Sudyanto. (2016). Pemberian Air Rebusan Daun Sirih Merah (Piper crocatum Ruiz & Pav) Terhadap Kadar Glukosa dan Kolestrol Darah Mencit Putih Jantan. Sainstek: Jurnal Sains dan Teknologi, 8(2):180-185.
Sidoretno, W.M., & Oktaviani, I. (2018). Edukasi Bahaya Bahan Kimia Obat yang Terdapat Didalam Obat Tradisional. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 36-37.
Smith, A & Adanlawo, I.G. (2013). Tissue Lipid Profile of Rats Administered Saponin Extract From The Root of Bitter Kola. Advances in Biochemistry, 1 (1), 1-4
Umami, S.R., Hapizah, S.S., Fitri, R & Hakim, A. (2016). Uji Penurunan Kolestrol Pada Mencit Putih (Mus musculus) Secara In-Vivo Menggunakan Ekstrak Metanol Umbi Talas (Colocasia esculenta L.) Sebagai Upaya Pencegahan Cardiovascular Disease. Jurnal Pijar MIPA, 11(2), 121-124.
Umaruddin, R., Susanti, A., & Yuniastuti. (2012). Efektivitas Ekstrak Tanin Seledri Terhadap Kadar Lipid Tikus Putih Hiperkolestrolemia. Unnes Jurnal of Life Science, 1(2): 75-85.
Widjaja, T.R., & Ernawati. (2018). Pemanfaatan Seduhan Daun Ashitaba dengan Simvastatin dalam Menurunkan Kadar LDL Tikus Jantan Strain Wistar. Jurnal Ilmiah Kedokteran Wijaya Kusuma, 7(1), 31-37.
Witosari, N., & Widyaastuti, N. (2014). Pengaruh Pemberian Jus Daun Ubi Jalar (Ipomea batatas (L.)Lam) Terhadap Kadar Kolestrol Total Tikus Wistar Jantan (Rattus norvegicus) yang Diberi Pakan Tinggi Lemak. Jurnal of Nutrition Collage, 3(4), 638-646.
Yemima, Y. (2018). Uji Aktivitas Ekstrak Etanol Daun Senduduk Bulu (Clidemia hirta (L.) D.Don) Terhadap Staphylococcus aureus dan Escerichia coli. Skripsi. Medan: Universitas Sumatera Utara Medan.
Published
2020-12-19
Section
Articles